•    
  Actuele planetaire posities
  26-mei-2018, 18:10 UT/GMT
  Zon526'35"21n12
  Maan225'17"7s35
  Mercurius2322'57"17n35
  Venus835'57"24n56
  Mars346'43"21s48
  Jupiter1610'22"r15s30
  Saturnus80'10"r22s19
  Uranus034'19"11n11
  Neptunus1620'43"6s15
  Pluto210'56"r21s33
  Ware Knoop83' 6"r18n15
  Cheiron145'38"3n52
  Uitleg van de symbolen
  Horoscoop van dit moment
| Mijn Astro | Forum | FAQ

Het Goede, het Kwade en de Misère

De Cheiron-Pluto conjunctie, door Liz Greene

"Apollon", januari 2001

Als de publicaties van Liz Greene eetbaar zouden zijn, dan had dit artikel, over het huidige Boogschutter oproer, een wrange smaak. Zuur als citroen, of als Mixed Pickles, want het gaat hier over een Cheiron-Pluto conjunctie. Een bijzondere smaak, waar sommigen vreemd van zullen opkijken. Maar het is ook frisse en voedzame kost, voor wie de tanden op elkaar zet en zich er even doorheen bijt.

Degenen onder ons die fanatiek de planeetcycli volgen weten al dat 2000 grotendeels werd bepaald door de Jupiter-Saturnus conjunctie. De beursschommelingen waren daar een teken van, maar ook het sterke gevoel dat een oud tijdperk ruimte maakt voor een nieuw begin. Er is veel gedoe over geweest. De millenniumhysterie had vele gezichten, van vrees voor het einde der tijden tot het hamsteren van blikvoer en toiletpapier. Dat werd extra gevoed door de zonsverduistering in augustus 1999 en door de langzaam naderende belangrijke, cyclische conjunctie, die eind mei 2000 exact werd. In klassieke en middeleeuwse astrologie geeft de samenkomst van Jupiter en Saturnus de dood van een oude koning en de geboorte van een nieuwe aan. In andere arena’s zien we oude overtuigingen en uitgewerkte structuren geleidelijk verdwijnen, vooral op politiek en economisch gebied.

Er is echter nog een belangrijke planeetconjunctie. Een die meer dan een jaar binnen de orb valt, maar die meestal wordt genegeerd door astrologen. Een die wellicht subtieler uitwerkt wat betreft wereldse ontwikkelingen, maar die net zo belangrijk is voor onze “mentaliteit” of nog belangrijker, onze sociale of individuele “gemoedstoestand”. Het is de cyclische conjunctie van Pluto en Cheiron in Boogschutter. Cheiron liep Boogschutter binnen in januari 1999. Hij viel even terug in Schorpioen in juli, augustus en september maar keerde in oktober weer terug in Boogschutter. De enige exacte conjunctie met Pluto werd gemaakt in de laatste dagen van december 1999. Ook al maakten deze twee planeten geen exacte conjunctie meer, zij bleven heel 2000 binnen de orb van een conjunctie en gingen niet voor februari 2001 uit elkaar. De interactie heeft minstens twee jaar gewerkt.

Als astrologen kijken we, om een beeld te vormen van majeure planeetaspecten aan de hemel, eerst naar gebeurtenissen op wereldniveau. Dat is echter niet de enige en ook niet de duidelijkste manier om de diepere betekenis van zulke aspecten en hun uitwerkingen te kunnen bevatten. We krijgen absoluut inzicht door gebeurtenissen, maar sommige voorvallen zijn moeilijk te bepalen.Wanneer eindigt een huwelijk bijvoorbeeld? Wanneer twee mensen scheiden of wanneer de relatie emotioneel is doodgebloed? Deze twee “gebeurtenissen”, een concrete en een emotionele, kunnen jaren van elkaar verwijderd liggen. We kunnen vijf verschillende auto-ongelukken met dodelijke afloop bekijken en stellen dat het dezelfde “gebeurtenis” is. Maar in het eerste geval was de oorzaak drank, in het tweede te hard rijden, het derde een klapband, het vierde een gestoorde tegenligger en in het vijfde geval kreeg de chauffeur een hartaanval achter het stuur. Deze ogenschijnlijk identieke gebeurtenissen hebben een zeer verschillende oorzaak en betekenis. We kunnen ook zeggen, “Toen Saturnus en Uranus in de 20e eeuw een conjunctie vormden in Stier en Tweelingen ontstond WO II”. Maar oorlogen hebben altijd bestaan, Saturnus-Uranus conjunctie of niet. Het gaat om de aard van een bepaalde oorlog, de “motieven” en “doelstellingen” die erachter schuilen, het effect op de mensen die erbij betrokken waren en uiteindelijk, de archetypische achtergrond die aan het specifieke conflict ten grondslag ligt.

Transiterende planeten geven geen gebeurtenissen aan. Gebeurtenissen zijn gekoppeld aan aspecten. Deze aspecten weerspiegelen op hun beurt archetypische constructies die zich wel of niet manifesteren als gebeurtenissen. Dat hangt voor een deel af van de keuzes van iedereen die open staat voor of zich identificeert met het patroon. Transits zoals Jupiter-Saturnus of Cheiron-Pluto weerspiegelen iets uit het “innerlijk”, iets dat wordt geactiveerd in de voortschrijdende tijdgeest en vervolgens kritische punten en transformatieve stadia bereikt. Deze transits werken vanuit onszelf. In de eerste helft van 2000 voelden we allemaal een beetje het effect van een radix Jupiter-Saturnus conjunctie in Schorpioen. We gaan ook ontdekken wat het is om een radix Cheiron-Pluto conjunctie in Boogschutter te hebben. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om zo creatief mogelijk met deze planeetbewegingen om te gaan. Hoe we onszelf voelen, wat we ervaren en hoe we zelf deze transits vormgeven, bewust of onbewust, is net zo relevant als wat er “gebeurt” in de buitenwereld. Wij zijn geen slachtoffers of pionnen van planeten. Ieder van ons neemt creatief deel aan de opbouw van toekomstige gebeurtenissen.

Ik kan hier allerlei mooie adviezen weggeven, maar natuurlijk sloeg ik deze zelf in de wind toen ik dit belangrijke planeetaspect voor het eerst signaleerde. Aanvankelijk probeerde ik wereldse gebeurtenissen op te sporen die volgens mij de betekenis hadden van de Cheiron-Pluto conjunctie in Boogschutter. Dat is vooral zinloos. We zien namelijk wat we willen zien. Maar Cheiron’s specifieke relatie met het lijden van de “buitenstaander” leek toch duidelijk uitgekomen. George HarrisonTijdens een reisje naar Londen, eind april 1999, hoorde ik nog maar net na aankomst over de Soho pub aanslag. Zinloos geweld, gericht op de Londense homobeweging, waarbij een aantal mensen werden gedood en velen gewond raakten. Dit was de derde in een serie bomaanslagen die binnen twee weken plaatsvonden. De eerste was gericht op de zwarte bevolking, de tweede op mensen uit Bangladesh. De dader was een psychopaat die vastbesloten was minderheidsgroeperingen in de stad te terroriseren. Terroristische bomaanslagen zijn een alledaags verschijnsel tegenwoordig, maar deze aanslagen verschilden van anderen. Ze waren niet politiek gekleurd en lieten hoogst angstaanjagende en gevaarlijke menselijke neigingen zien: fanatisme en destructieve intolerantie die voortkomt uit projectie. Deze ontstaat wanneer we de gehate en gevreesde “buitenstaander” in onszelf op anderen om ons heen projecteren en hen zien als een bedreiging voor ons bestaan.

In december 1999, toen de conjunctie exact was, wachtte ik af wat er de komende dagen in de kranten zou verschijnen. Op 30 december 1999 vond een steekpartij plaats waar George Harrison, de “stille Beatle”, bij betrokken was. Ik vroeg me af wat deze gebeurtenis in godsnaam kon betekenen voor de tijdgeest. Harrison is altijd de minst opvallende Beatle geweest. Hij leeft een teruggetrokken, introvert bestaan, zoals het zijn Zon in Vissen, Ascendant en Maan in Schorpioen betaamt. Had dit vreemde voorval überhaupt betekenis, behalve voor George zelf? George was de onschuld zelve die niemand lastig viel, dus de afschuw van de buitenwereld was groot. In George’s progressieve chart was de Ascendant verschoven van 2º 23' Schorpioen naar 9º 14' Boogschutter, terwijl de transiterende conjunctie (Cheiron op 11º 13', Pluto op 11º 20') dicht op zijn progressieve Ascendant stond en binnen de orb van een oppositie met Saturnus progressief. Dit doet vermoeden dat George onbedoeld een soort bliksemafleider was voor de energie van de Cheiron-Pluto tijdgeest. De kans was groot dat hij in zijn directe omgeving een personificatie van de betekenis van deze conjunctie zou ontmoeten. Op 31 december, de dag na de moordaanslag, verscheen de Sunday Times met de volgende kop, weer een vlaag van Cheiron-Pluto:

"VERDACHTE VAN STEEKPARTIJ DACHT DAT BEATLES BEHEKST WAREN"

George Harrison, 25 februari 1943, 00.05 lokale tijd, Liverpool [1]

klik voor vergroting...
George Harrison Secondaire Progressie ten tijde van de aanval

klik voor vergroting...
George Harrison Harrison aangevallen, 30 december 1999, Henley-on-Thames

klik voor vergroting...

De componenten van de conjunctie

Pluto weerspiegelt het instinctieve overlevingsmechanisme van de mensheid en van de natuur zelf. Het is onpersoonlijk en meedogenloos, inherent aan de natuur. Een uitgestorven ras, een dood dier, het is niets in het licht van de grote schoonmaak van het organische leven, de evolutie. Wanneer we worden geconfronteerd met sterfelijkheid, fysiek of psychologisch, ontdekken we Pluto in onze horoscoop. Willen we overleven dan moeten we levensbedreigende of niet langer lonende factoren vernietigen of transformeren, intern en extern. Het totale proces van uitgewerkte en waardeloze overlevingsmechanismen opruimen en nieuwe overlevingsmechanismen aansturen, wordt aangegeven door de 246-jarige cyclus van Pluto door de dierenriemtekens. Onze Plutogeneratie – de groep die werd geboren met Pluto in een bepaald teken – deelt fundamentele wijzen van zelfverdediging ten aanzien van bedreigingen. Pluto door een astrologisch teken beschrijft sferen waarin en manieren waarop een generatie elementen elimineert die het voortbestaan bedreigen. Niemand van ons zal een complete Pluto cyclus meemaken. Wij maken deel uit van iets dat groter is en waartoe onze individuele levens en ons sterven behoren. Daar moeten we dan maar op vertrouwen.

Sinds Pluto Boogschutter is binnengegaan worden we gedwongen de ogen te openen voor dat wat fysiek en psychologisch een bedreiging vormt voor onze moraliteit, religie, spirituele aspiraties, de wet, onze opvatting van goed en kwaad en onze definitie van “het hoogste goed”. We hebben alles voorbij zien komen, van lachwekkend tot ongeëvenaard: van de act van Monica Lewinsky en de beschuldigingen van de Amerikaanse President, tot interventie in Kosovo en Sierra Leone en de vraag of de doodstraf een oplossing is voor het probleem van menselijke destructiviteit. Het Vaticaan heeft ons in duidelijke termen laten weten dat een psychiater of astroloog raadplegen beschouwd wordt als een zonde die gelijk is aan anticonceptie. We worden geconfronteerd met een karrenvracht morele kwesties die niet langer zo eenvoudig te beantwoorden zijn als voorheen. Achter deze morele kwesties schuilen dieperliggende, spirituele vraagstukken: In welke God geloven we, als collectief en als individuen? Geloven we nog wel ergens in? Langzaam, maar onverbiddelijk stelt Pluto gevaarlijke religieuze blindheid aan de kaak, onze naïviteit, ons onnozele geloof dat autoriteiten “goed” zijn en de wettelijke en spirituele systemen die we hebben gecreëerd ethisch verantwoord. Pluto ontmaskert onze wanhopige loyaliteit naar politici en spirituele goeroe’s, die snelle oplossingen en een kant-en-klaar medicijn tegen menselijkheid beloven. Pluto in Boogschutter roept ook vragen op omtrent buitenlanders en wat buitenlands is. Wij moeten gaan inzien dat overleven voor sommigen een kwestie is van grenzen overschrijden – fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel – om zo een nieuw leven te kunnen starten, terwijl voor anderen overleven afhankelijk is van de grenzen gesloten houden.

Cheiron, die zijn grillige traject tussen Saturnus en Uranus aflegt, staat op een kruispunt tussen het individu en de massa. We lijden als individuen omdat we persoonlijke conflicten doorstaan, maar ook omdat we deel zijn van de mensheid. Onze menselijke gemeenschap wordt absoluut verscheurd tussen het dierlijke en het goddelijke. Wij maken enorme fouten door onze emotionele en instinctieve dwangmatigheden en door onze intellectuele arrogantie. Toch moeten we leren begrijpen waarom we lijden en eeuwig op zoek zijn naar manieren om onze wonden te likken. Cheiron beschrijft de sympathieke neiging om zowel wijsheid te verkrijgen als te bieden, maar ook de behoefte om onszelf en anderen te helen, niet vanuit de Neptuniaanse visie van eenheid, maar omdat we allemaal, ergens, onherstelbaar verwond of beschadigd zijn door factoren waarover we geen controle hadden. Onze drang om de wereld te verlossen van pijn leidt vroeg of laat tot teleurstelling. We zijn nu eenmaal mensen en het leven is nu eenmaal oneerlijk. Sommige dingen kunnen we niet herstellen. Toch blijven we het proberen. De mythe van Cheiron gaat over een wijze leraar en heelmeester, die gevangen zit in het kruisvuur van een strijd tussen Herakles, de held van de Zon en de wilde Centauren. Cheiron is goed en wijs en wil niet meevechten – wellicht omdat hij goed en wijs is en beide partijen begrijpt – raakt gewond en lijdt. Door de archetypische strijd tussen licht en donker hebben we door de eeuwen heen een beschaving ontwikkeld, maar er vallen onherroepelijk steeds slachtoffers. Dat leert ons dat onze aspiraties slechts binnen menselijke grenzen kunnen worden vervuld.

De 50-jarige cyclus van Cheiron door de tekens beschrijft de veranderende sferen waarin we onze diepste wonden, desillusies en rancunes ervaren. Dat gebeurt door destructieve impulsen in onszelf en op collectief niveau, waaraan we niets kunnen doen en waaronder we onszelf onschuldige slachtoffers voelen. Elke Cheiron generatie geeft aan op welk gebied we onszelf als gewond, vervreemd en buitengesloten ervaren en desillusie en wrok voelen. Dat is de arena waarin we onbewust de ergste beschadiging in onszelf projecteren. Het geeft vragen aan die voortkomen uit leed, waardoor onze meningen diepgang krijgen. Daardoor kunnen we onze harten vol medeleven openen naar alle wezens die lijden onder het gegeven sterfelijk te zijn. Wanneer Cheiron door Boogschutter transiteert krijgen we als collectief desillusies en verlies van vertrouwen opgedrongen. We worden geconfronteerd met morele fouten en hypocrisie, spirituele kwetsbaarheid, verkeerde inschattingen en vooroordelen. De hoop dat het leven altijd eerlijk zal zijn en de prinsen op witte paarden altijd zullen winnen is vergeefs.

Wat Cheiron betreft gaat genezen gepaard met loslaten van aanspraak op onsterfelijkheid en goddelijke krachten. De gewonde Cheiron uit de mythe trekt zich zwaar getroffen terug in zijn grot en smeekt om de dood. Die wordt hem gegund. Hij vervalt dus van een onsterfelijke staat in een sterfelijke vorm, maar wordt uit zijn lijden bevrijd. Deze mythe houdt in dat Cheiron’s herstel niet gaat over dingen repareren, maar over de fantasie opgeven dat we goddelijke krachten zouden hebben en alles kunnen veranderen. De acceptatie van sterfelijkheid is de acceptatie van menselijke grenzen en de erkenning van onze kwetsbaarheid. We maken ons allemaal schuldig aan de heroïsche aspiraties van de Zon, maar ook aan de wilde destructiviteit van de Centauren. In de wereld van Cheiron kan geen enkele mate van zelfverbetering ons verlossen van onze menselijkheid, of de wonden genezen van de ontgoocheling van onze idealen. Alleen de acceptatie van imperfectie en oneerlijkheid, in onszelf en in het leven, staat ons toe te vergeven en vrede te sluiten met de dingen die we niet kunnen veranderen of herstellen.De transit van Cheiron door Boogschutter geeft een belangrijke impuls waardoor we wellicht kunnen groeien in onze interpretatie van God en onze definities van goed en kwaad.

Cheiron-Pluto op individueel niveau

Omdat deze conjunctie nog steeds actueel is, is het moeilijk om globaal gezien een helder perspectief te vinden. Toen ik aan dit artikel begon had ik geen idee wat ik zou ontdekken aan historische paralellen, wat betreft vroegere Cheiron-Pluto conjuncties. Ik had ook geen verzameling feiten waarmee ik veronderstellingen en theorieën kon “bewijzen”. Wel heb ik de ervaringen van vele cliënten die geboren zijn ten tijde van de laatste conjunctie van Cheiron en Pluto in 1941, of tijdens de langdurige oppositie in de Sixties. Zij hebben allemaal op een bepaald punt in hun leven een bepaald gevoel van vervreemding ervaren, of woede naar het leven. Zij hebben zich slachtoffer gevoeld of een speelbal van krachten waartegen zij niet waren opgewassen. Diep wantrouwen en wrok zijn karakteristieken van zowel de conjunctie als de oppositie. Ze kunnen vaak niet worden gekoppeld aan specifieke thema’s uit de jeugd. De wrok kan zich onbewust, als een abces, voordoen en pijnlijke situaties aantrekken die van “buitenaf” lijken te komen. Cheiron en Pluto vormen samen een coalitie die onbewust doet geloven dat aanval de beste verdediging is in levensbedreigende situaties. Alsof het leven een onveilige plek is waarin zwakkeren, de “buitenbeentjes” die nergens bijhoren, gekwetste slachtoffer zijn. Alsof slechts de krachtigen zullen overwinnen. Ik heb ondervonden dat herstel, voor velen die met deze aspecten werden geboren, begint met wrok onder ogen zien en accepteren dat wantrouwen gedeeltelijk terecht is, gezien de miserabele geschiedenis van de mensheid. Valse spiritualiteit kan een aanzienlijk onderhuids letsel camoufleren en moet mogelijk worden opgegeven. Men moet misschien de eigen onbeschaafdheid en complexiteit, die er vaak onbewust uitkomt, onderkennen. Deze geheime wonden openbreken kan het individu helpen. Men ontdekt uit eigen ervaring dat ondanks de onrechtvaardigheid in het leven, mensen ook gemotiveerd raken door goede wil en sympathie. Door dit realisme kan de persoon vrede sluiten met het verleden.

Degenen met planeten in de eerste twee decanaten van de beweeglijke tekens hebben de Cheiron-Pluto conjunctie heel krachtig ervaren. Wanneer deze conjunctie harde aspecten maakt met persoonlijke planeten wordt het individu vanuit de sfeer van de radixplaneet wakker geschud en uitgedaagd door pijnlijke herinneringen. Vroegere pijnlijke ervaringen en duistere menselijke eigenschappen duiken opnieuw op. Externe gebeurtenissen zoals verlies en scheiding zijn mogelijk, net als ziekte. Maar eerder zijn het innerlijke roerselen zoals depressie, het gevoel gefaald te hebben, dat het verleden zich herhaalt en men gevangen zit in iets waar men geen vat op heeft. Confrontaties met het onvermijdelijke kunnen de persoon aanvankelijk het gevoel van impotentie en onmacht geven en in de slachtofferrol dwingen. Zulke ervaringen hebben een aanmerkelijke impact op iemands wereldbeeld, spirituele overtuigingen, definitie van “goed” gedrag en vertrouwen in de toekomst. Ik denk dat het potentieel van deze transiterende conjunctie radixplaneten tot ontwikkeling brengt waardoor ze intenser, subtieler en wijzer worden. Het geeft acceptatie van de beperkingen van het bestaan waardoor alleen maar meer vreugde en compassie kan ontstaan omdat de verwachtingen niet langer onmogelijk hoog gestemd zijn. Door persoonlijke, pijnlijke ervaringen wordt men menselijk. Deze transit geeft het einde van de kindertijd aan en daagt onze aangeboren eigenliefde uit. We hebben wellicht verdriet en rouwen om iets dat onherroepelijk verloren is; persoonlijke overtuigingen, geloof, spirituele kijk, vertrouwen in de wet, in religieuze instituten of kennissystemen. Pluto in Boogschutter dwingt tot serieuze heroverwegingen en evaluatie van dit soort thematiek. En Cheiron leert ons dat sommige dingen onherstelbaar zijn en dat onze overlevingsdrang ons blind maakt voor de wijzen waarop we onszelf en anderen pijn doen.

Het opvallende van de Cheiron-Pluto cyclus

Bepaalde eigenaardigheden die niet voorkomen in de cycli van andere planeetparen doen zich voor in deze planetaire conjunctiecyclus. De conjuncties van Cheiron en Pluto komen globaal om de 60 jaar voor. Maar door hun ecliptische omloop komen de conjuncties slechts in vier tekens van de zodiak voor: begin Boogschutter, begin Tweelingen, begin Leeuw en eind Vissen. De meest recente conjunctie in Boogschutter riep herinneringen op aan de voorgaande conjunctie in Boogschutter in 1752-1753, de conjunctie in Leeuw in 1941-1942 was een herhaling van de eerdere conjunctie in Leeuw in 1697, de conjunctie in Tweelingen in 1881-1885 deed aan die van 1642-1643 denken en de conjunctie aan het einde van Vissen in 1818-1821 was een herhaling van die in 1579-1582. Wat dit schema betekent in het licht van de evolutie van de mensheid is verwarrend, maar het is een zeer nauwkeurig patroon. Alsof we enkel de uitdaging, het leed en de potentiële geneeskracht van de Cheiron-Pluto conjunctie op uiterst specifieke gebieden kunnen ervaren. We nemen aan dat duidelijke, ondubbelzinnige gebeurtenissen die eenvoudig te koppelen zijn aan de betekenis van de twee planeten niet onder elke conjunctie plaatsvinden. We moeten zelfs toegeven dat, tegen de populaire verwachtingen in, niets overdonderends “gebeurde” rond de millenniumwisseling, buiten irrationeel enthousiasme over de Nasdaq, enkele zeer opwindende feestjes en een algemeen gevoel van teleurstelling omdat de wereld niet daadwerkelijk stopte. Toch staan we op het moment oog in oog met specifieke morele en spirituele uitdagingen die een krachtig effect hebben op individuen en groeperingen.

De serie conjuncties in de twintigste eeuw

Astrologisch geschiedkundig onderzoek kan soms inzicht, of zelfs antwoorden geven. Laten we daarom even kort terugkijken naar de vorige conjunctie van Cheiron en Pluto. Cheiron liep Leeuw binnen in oktober 1940. De conjunctie met Pluto werd exact in juli 1941, op 4º Leeuw. Al maakten ze slechts eenmaal een exacte conjunctie, ze stonden, aanvankelijk buiten teken, binnen de conjunctie orb in de tweede helft van 1940 en bleven binnen de orb tot in de zomer van 1942. Tijdens de nauwkeurigste fase van deze conjunctie bombardeerden de Japanners Pearl Harbour en viel Hitler Rusland binnen, wat escaleerde in het debacle van Stalingrad en het verlies van miljoenen Duitse en Russische levens. De Cheiron-Pluto conjunctie stond exact op Hitler’s radix MC 4º Leeuw en ruim conjunct radix Saturnus in het 10e huis. Dat weerspiegelde wellicht het Leeuwachtige archetype van imperialistische grandeur en dominantie. Superieure, koninklijke rechten worden afgedwongen bij wijze van overlevingsmechanisme, maar zij zijn duister geworteld in eeuwenoude ellende die teruggrijpt naar Teutonische conflicten uit de oudheid. Het mythologische beeld dat een superieur ras is voorbestemd om de wereld te regeren, hoort wellicht ook bij dit Leeuwachtige archetype. We moeten niet vergeten dat dit door veel mensen in vele landen werd overgenomen tijdens deze conjunctie. Dit was de universele tijdgeest en niet alleen de waan van een gestoorde oostenrijker met een maf snorretje. Het geluid van marcherende legerlaarzen weerklonk niet alleen in Berlijn, ook in Amerika en Engeland. Sir Oswald Moseley en George Lincoln Rockwell waren geen Duitse exportproducten. Zij kwamen uit onze contreien. Transiterende conjuncties van buitenplaneten geven aan dat er iets borrelt in het collectieve brein. Dat wil zeggen dat dit in elke persoon gaande is. We moeten dit inzien om de antwoorden op barbaarse vraagstukken niet te blijven zoeken bij op zichzelf staande individuen die, al waren ze nog zo kwaadaardig, nooit zoveel psychologisch macht over zovelen hadden kunnen hebben als zij geen spreekbuis waren geweest voor een tijdgeest die diep verborgen in alle mensen rondwaardde.

Wanneer Cheiron en Pluto samenkomen wordt een oud overlevingsmechanisme geactiveerd dat soms uiterst cru geworteld zit in herinneringen aan voorouderlijke wonden. Maar het allerbelangrijkste is dat ook het thema van de zondebok, dat aan Cheiron verbonden zit, wordt opgerakeld. Dit werd tijdens de exacte conjunctie van 1941 wreed vertaald door de Nazi’s met hun eerste vernietigingskampen, het begin van het systematisch uitmoorden van “buitenstaanders” zoals Joden, zigeuners en homoseksuelen uit Rusland en Polen. Hitler viel ook, op 6 april 1941, Joegoslavië binnen tijdens deze Cheiron-Pluto conjunctie, onder aanmoediging en met steun van Paus Pius XII, volgens recente rapporten. Deze bijdrage, van de leider van een enorm religieus instituut, is een triest en gruwelijk feit. Het kwam – vreselijk berekenend - pas naar buiten tijdens de huidige conjunctie van Cheiron-Pluto in Boogschutter. Onder dezelfde invloed werd in augustus 1941 Slobodan Milosevich geboren, met de Maan conjunct Pluto conjunct Cheiron in het 4e huis. Later in deze specifieke Cheiron-Pluto cyclus, toen Cheiron Leeuw inging in 1992-1993 en het inkomende vierkant met Pluto in Schorpioen vormde, begon Milosevich zijn politieke “etnische opruiming” in Bosnië. De thema’s van de Cheiron-Pluto conjunctie van 1941 herhalen zich, ondanks de 60 jaar die verstreken is tussen die conjunctie en de huidige. Het bewijst hoe ver overlevingsmechanismen gaan wanneer onze wonden niet willen helen en blijven zweren door een oeroud verleden. Maar het wijst ook op potentiële mogelijkheden in het bewustzijn, dat door vergevingsgezindheid het verleden kan loslaten.

Het eerste vierkant van de cyclus in 1941 ontstond met Cheiron in Schorpioen en Pluto in Leeuw. Zij waren slechts eenmaal exact vierkant, in november 1914 op 14º. De oppositie tussen Pluto en Cheiron ontstond vanuit Cheiron in Vissen en Pluto in Maagd. Die oppositie was langdurig. Cheiron liep Vissen binnen in april 1960. De twee planeten maakten acht exacte opposities tussen juli 1961, op 6º en november 1965 op 18º. Uranus was in latere fases ook betrokken bij deze configuratie net als Saturnus die contact maakte met de laatste twee opposities toen hij door midden Vissen transiteerde. Massa’s mensen zijn geboren tijdens deze dubbele opposities. Het is een bijzonder krachtig generatieverschijnsel. De opposities vielen samen met het hoogtepunt van sociale onrust in de jaren zestig, met moorden op de Kennedys, studentenoproer, “flower power” en het uitbreken van de oorlog in Vietnam. Het oproer van de jaren zestig wordt meestal geweten aan de Uranus-Pluto conjunctie. Maar de bitterheid en desillusie die van het begin af aan heerste zijn volgens mij karakteristiek voor het contact met Cheiron. Dit was een tijd waarin de zondebokken, de “buitenstaanders”, in opstand kwamen tegen voor hen levensbedreigende machtsstructuren in de maatschappij, de politiek en de religieuze instellingen. Veel mensen die geboren zijn onder deze oppositie voelen zich slachtoffer, of gaan gebukt onder een immense bitterheid over de oneerlijkheid van het bestaan. Zij vechten uit overlevingsdrang heel fanatiek, soms met geweld, tegen onderdrukking en maken zich weinig illusies over de goede intenties van anderen. Velen van hen voelen zich ook gedwongen om de wereld te veranderen, de wonden schoon te likken en de toorn weg te werken. Het is de moeite waard te vermelden dat Prinses Diana geboren werd onder de eerste exacte oppositie van Cheiron in Vissen en Pluto in Maagd in juli 1961.

Het laatste vierkant van de Cheiron-Pluto cyclus vond in 1941 plaats vanuit Cheiron in Leeuw en Pluto in Schorpioen. Ze stonden voor het eerst weer exact vierkant in november/december 1992 op 22/23º en voor de tweede en laatste keer op 23º in juli 1993. In die periode ging het fout met het huwelijk van Prins Charles en Prinses Diana. Dat was slechts een van de voorbeelden van thema’s zoals seksuele ontrouw en loyaliteit, losbandigheid en AIDS besmetting, die in de tijdgeest aan de oppervlakte kwamen. Cheiron stond wederom in het teken dat gekoppeld is aan superieure, koninklijke rechten. Desillusies ten aanzien van Leeuwachtige symbolieken in de buitenwereld waren onvermijdelijk en werden op kleine schaal door de Britse koninklijke familie verbeeldt.

De Cheiron-Pluto conjunctie aan het einde van de 19e eeuw

Het is zinvol om ook de Cheiron-Pluto conjunctie aan het eind van de 19e eeuw te noemen, al is het lang geleden en hebben we er minder persoonlijke associaties mee dan met die van 1941. Toch vertegenwoordigt ook deze conjunctie thema’s als grootschalig leed en een krachtig overlevingsinstinct dat zich afreageert door een zondebok te zoeken, destijds uit naam van “wetenschappelijke kennis”. De conjunctie vond plaats aan het begin van de jaren 1880, vroeg in Tweelingen en exact opposiet onze huidige Cheiron-Pluto conjunctie in Boogschutter. Tijdens deze periode was de koloniale expansie (vooral in Afrika) van de Europese machthebbers op zijn toppunt. Het is wel heel passend dat we nu tijdens Cheiron-Pluto in Boogschutter de onvermijdelijke terugslag zien en de zondebok zelf slachtoffer wordt, zoals in Zimbabwe. Ook liep tijdens de Tweelingen conjunctie de overdracht van het concept “inferieure” rassen helemaal uit de hand. Het geknok om de ongecultiveerde rijkdom van Afrika werd goedgepraat op die basis. Pseudo-wetenschappelijke theorieën, aangekaart door de Universiteit van Wenen en vervolgens verspreid over Europa, verkondigden dat sommige rassen inferieur van aanleg waren. Daar vielen niet alleen Joden onder, maar ook het Zwitserse volk. Aangenomen werd dat niet correct Hoog Duits spreken een teken was van aangeboren afwijkingen. Daarmee was het inferieure soort bewezen. Deze waanzinnige theorie werd uiteindelijk opgenomen in de Nazi propaganda en wordt nog steeds door sommigen in stand gehouden. In deze periode werden echter ook zinnige ontdekkingen gedaan op het gebied van geneeskunde: Koch ontdekte de TB bacil en Pasteur ontwikkelde preventieve immunisatie voor miltvuur en succesvolle inentingen tegen hondsdolheid. De koloniale expansie en veronderstelling dat de blanke man verlichting moest brengen aan de “heidense” inferieure rassen gaven met de theorieën over raciale superioriteit de destructieve kanten van deze Cheiron-Pluto in Tweelingen aan. Overleving werd geassocieerd met wetenschappelijke kennis die tegen de “buitenstaander” moest worden ingezet. De wetenschappelijk ontdekkingen van die tijd geven ook de helende kwaliteiten van de conjunctie aan: een ziektebeeld, op zichzelf een vorm van “uitzondering”, kan pas worden bestreden als het wordt herkend en begrepen.

De conjunctie rond het millennium

Nu Cheiron-Pluto in Boogschutter staat is een van de archetypische thema’s die weer wordt aangezwengeld angst voor het onbekende (xenofobie naar zowel mensen als “vreemde” invloeden). Lijnrecht tegenover onze sympathieke neiging om vluchtelingen te verwelkomen staat de angst voor potentiële destructie, gevormd door degenen die onze eigen overtuigingen en sociale structuren niet respecteren. Tegenover een enorme invasie zoekenden staat groeiende xenofobie. Boogschutter is een dualistisch teken en spreekt zichzelf moreel gezien vaak tegen. “Wat ik zeg is nog niet wat ik doe” is het credo van dit teken, dat maar al te snel zulke hypocrisie in anderen signaleert en veroordeelt. Dat is waarom het Monica Lewinsky verhaal zo hilarisch was, zelfs – uiteindelijk - voor de Amerikanen zelf. Om het vreemde van deze Boogschutter contradictie te illustreren, citeer ik een man die de Zon conjunct Jupiter in Boogschutter had: Heinrich Himmler zei; “We moeten eerlijk, correct, loyaal en kameraadschappelijk zijn naar onze bloedbroeders en naar niemand anders. Wat er met een Rus of Tsjech gebeurt interesseert me helemaal niets.” Het stekelige onderwerp van immigratie loopt ook nu sociaal gezien naar het kookpunt en is duidelijk gekoppeld aan de Cheiron-Pluto conjunctie in Boogschutter. Realistische angstbeelden vlammen op in normaliter redelijke mensen, door oude herinneringen aan invasie en vernietiging en aan transformatie van de cultuur en samenleving door de “buitenstaander”.

We zijn pijnlijk ambivalent, in en buiten onszelf. Deze oude angst laait op ondanks de demografische bewijzen van bevolkingsafname in alle Europese landen, zelfs katholiek Italië. Toch bestaat de weerstand om soepel te zijn naar degenen van buitenlandse afkomst. Politieke correctheid maakt deel uit van deze vreemde poging om een onbevooroordeeld standpunt in te nemen. Maar die is helaas vaak ineffectief, enorm hypocriet en werkt het tegendeel in de hand. Mensen verwonden andere mensen ernstig op dit moment. We raken helemaal in de war wanneer we ontdekken dat we in staat zijn tot blinde haat en vooroordelen. En we raken net zo verward wanneer we ontdekken dat onze compassie en ruimdenkendheid koud en onverbiddelijk wordt geëxploiteerd. Politieke leiders zoals Jörg Haider (geboren op 26 Januari 1950 met Cheiron in 18º Boogschutter in een scherpe driehoek met Pluto in 17º Leeuw) gooien het op een emotionele aanpak om macht te krijgen. Zij spelen in op onze oude angsten en worden door velen bekritiseerd om deze tactiek. Maar we zouden niet zo fel reageren, of we nu voor of tegen zijn, als we niet ergens diep van binnen de oude ellende zouden voelen. Achter de economische en sociale kwesties schuilt een dieper liggend thema: Wat kunnen we het beste doen? Hoe sterk zijn we overtuigd van onze eigen religieuze theorieën? Vrijgevigheid en cynisme botsen met elkaar. We kunnen niet helder denken of actie ondernemen. Het vertrouwen in ons eigen fatsoen wordt ondermijnd.

Tijdens Cheiron-Pluto blijven duistere gemeenschappelijke geheimen niet langer verborgen. Zij komen naar buiten en worden zichtbaar voor de hele wereld. Politieke schandalen dwingen ons nog eens na te denken over onze normen en waarden. Films zoals Erin Brockovich laten ons zien wat persoonlijke macht en onmacht is, wanneer we destructieve onverantwoordelijkheden van grote bedrijven en instellingen aan de kaak stellen. Maar zij geven ook aan dat we, zelfs als we slagen, niet kunnen compenseren wat onherstelbaar vernietigd is. Waar staan we zelf, in deze stroom van beschuldigingen? Met compensaties krijgen we de doden niet terug, wissen we de nachtmerrie niet uit en pakken we de wortels van het dilemma niet aan. Dat moeten we nog ontdekken, ook al hebben we net de smaak te pakken en stappen we met onze ellende naar de rechter om deze in te ruilen tegen geld. Door de huidige wereldwijde, snelle communicatie kan de waarheid worden onthuld en pijnlijke kwesties worden verlicht, maar ook het opvlammen van oud zeer kan worden bestreden. De transformatie van de zondebok die slachtoffer wordt. Psychologisch gezien weten we dat “vreemdelingenhaters” zichzelf vaak pijnlijk, onverbiddelijk en voortdurend buitengesloten voelen. Gaan we internet censureren om haatzaaiers uit te wissen, of blijven we vasthouden aan vrijheid van meningsuiting als een van de fundamenten van een democratische samenleving? Blijven we een land beschimpen dat democratisch gekozen heeft voor een extreem rechtse leider, terwijl we de net zo verwerpelijke excessen van extreem links over het hoofd zien? De onthulling van de samenwerking tussen Paus Pius XII en Hitler komt, heel passend voor Cheiron-Pluto, op een moment dat de huidige Paus geschikt acht om zijn soort excuses aan te bieden voor de fouten die de Kerk in het verleden maakte. Het is geen verrassing dat veel mensen de oprechtheid van zulke excuses en de morele integriteit van het instituut dat ze aanbiedt in twijfel trekken. Wederom worden we teruggeworpen op de pijnlijke twijfel en desillusies waarmee deze Cheiron-Pluto conjunctie in Boogschutter gepaard gaat. Eindelijk zorgt de pijn er nu voor dat we ons iets afvragen en niet domweg tot uitroeien overgaan.

Voor ons persoonlijk is het belangrijk hoe deze factoren in onszelf werken. We hebben allemaal onze problemen met dat wat vreemd is en we identificeren ons ofwel met de vreemdeling of met de ingezetene, de zondebok of de aanwijzer. Laten we vermijden dat we deze strijd op de omgeving projecteren en intern met de implicaties aan de slag gaan. Voor we het weten tekenen we extremistische petities tegen immigratie, of petities tegen rechtse extremisten, zonder dat we ook maar iets hebben geleerd over waartoe extremen kunnen leiden. Cheiron-Pluto wakkert oud zeer aan waardoor we emotioneel hoogst verdeeld raken, omdat we de eeuwenoude open wonden tot op het bot voelen en herinneren.

Milosevich werd zoals gezegd geboren tijdens de conjunctie in Leeuw. Hij leefde zich uiterst vernietigend uit door anderen aan te vallen met dezelfde wreedheid die hij en zijn medemensen aan den lijve hadden ondervonden. Toch zien ook veel mensen met deze conjunctie heel scherp dat de destructieve aanleg inherent is aan het koesteren van ellende uit het verleden. Dat zijn degenen die zich intens richten op het pad van genezing en onderricht; de positieve kant van Cheiron-Pluto. Toch kan de wijze genezer zelf ook lijden, of het slachtoffer zijn van krachten die buiten de persoonlijke invloed omgaan. Ook de Goeden kunnen het mikpunt zijn van welke strijd dan ook, innerlijk of in de buitenwereld. Cheiron-Pluto geeft ons de kans onze eigen kwaad kanten uitvergroot te zien, zodat we diep in het gif van onze oude wonden kunnen porren en nieuwe perspectieven ontdekken. Daardoor kunnen we vrede sluiten met de aangetaste aard van onze sociale erfenis. Vergevingsgezindheid en nederigheid zijn essentieel voor deze conjunctie. Juist nu hebben we dat hard nodig. Zonder deze eigenschappen, al is het minimaal, raken we verdeeld en leven we de ongure kanten op grote of kleine schaal uit, onbewust en zonder morele bespiegeling. We kunnen bitter gestemd zijn over wettelijk onrecht of corruptie, over politici of over onze religieuze instituten. We kunnen fel gefrustreerd raken door de vruchteloze vervolging van Servische oorlogscriminelen, of de eindeloze rechtzaken rond allerlei schurken die vrij rondlopen, omdat de gewiekstheid van hun advocaat overtuigender is gebleken dan de naakte waarheid. We geven de hoop soms op voor Palestina, Kosovo, Noord Ierland, voor Rwanda, Tsjechië, Zimbabwe of Siërra Leone. Het stelt ons allemaal teleur omdat onze beste pogingen slechts compromissen bewerkstelligen, geen oplossingen. De doden zullen er niet door verrijzen. Toch moeten we een manier vinden om ermee te leven en ons vertrouwen in het hoogste goed niet opgeven.

Astrologen willen niet altijd naar deze onderwerpen kijken. Zij doemen onaangekondigd op en worden ons in persoonlijke of wereldse vorm opgedrongen wanneer Pluto en Cheiron een aspect maken. In “New Age” kringen wordt deze stof niet besproken omdat het “negatief” of “niet spiritueel” zou zijn. We denken nu meer na dan in 1941 en hopelijk meer dan in 1883, toen we nog aannamen dat we superieur waren. We zijn nu misschien wat meer bewust dan tijdens eerdere Pluto-Cheiron conjuncties. De zoekende, de zondebok, de gewonde genezer, de genezende wond; het zijn allemaal thema’s die bij Cheiron horen. Overleven, doodstrijd, het einde van dat wat uitgewerkt is, opruimen van het verleden, de wanhopige behoefte aan een nieuw wereldbeeld; dat zijn de thema’s van Pluto. Het is geen vrolijke conjunctie, maar het kan ons in ons persoonlijke bestaan en sociaal gezien, van zoveel dingen bevrijden. De mythe van Cheiron gaat over zijn uiteindelijke acceptatie van de dood, omdat hij niet langer de pijn van onsterfelijkheid kan verdragen. Misschien moeten wij tijdens deze conjunctie onze naïeve onsterfelijkheidsdromen opgeven. Loslaten dat er voor ons wordt gezorgd door een goddelijk, zorgzaam iets, of dat goedheid in ons persoonlijke leven en in de buitenwereld onmiddellijk wordt herkend en beloond en dat kwaad wordt gestraft. Genezing gaat voor Cheiron-Pluto gepaard met een mysterieuze mix van harde realiteit en intens medeleven. We krijgen een kans om de wereld te accepteren zoals die is en moeten ondertussen wrok, passieve aanvaarding en de slachtofferrol zien te vermijden. Dat is volgens mij de diepgaande betekenis van de Cheiron-Pluto conjunctie en wat wij op het moment voorgespiegeld krijgen.

lotosGeorge Harrison stierf op donderdag 29 november 2001 in Los Angeles, 13:30 lokale tijd.

[1] Er is veel verwarring over de geboortetijd van George Harrison. Volgens Taeger's Internationales Horoskope Lexikon werd Harrison geboren op 25 februari 1943 om 00.05 lokale tijd (23:05 GMT op 24e) in Liverpool. Taeger classificeert deze gegevens als Group 2P, vrij betrouwbaar, omdat het een autobiografische verklaring is. Deze chart data heb ik hierboven gebruikt. Maar volgens Frank C. Clifford in British Entertainers, I The Astrological Profiles (Flare Publications, Londen, 1997), verklaarde Harrison in een interview met Tahi Grady in Billboard dat zijn astroloog zijn chart heeft gerectificeerd op 23:52 uur lokale tijd of 22:52 GMT, waardoor zijn Ascendant op 0º Schorpioen valt. De progressieve Ascendant voor deze geboortetijd zou dan 7º Boogschutter zijn, terwijl de Pluto-Cheiron conjunctie nog steeds opposiet zijn progressieve Saturnus staat.

Nederlandse vertaling: 2006 TEXT-PROJECT, Margriet de Graaf

 

Adverteren
Actuele planetaire posities
26-mei-2018, 18:10 UT/GMT
Zon526'35"21n12
Maan225'17"7s35
Mercurius2322'57"17n35
Venus835'57"24n56
Mars346'43"21s48
Jupiter1610'22"r15s30
Saturnus80'10"r22s19
Uranus034'19"11n11
Neptunus1620'43"6s15
Pluto210'56"r21s33
Ware Knoop83' 6"r18n15
Cheiron145'38"3n52
Uitleg van de symbolen
Horoscoop van dit moment
Adverteren
Als een van de grootste astrologie-portals biedt WWW.ASTRO.COM heel veel gratis materiaal over dit onderwerp. Dankzij kwalitatief hoogstaande interpretaties van wereldberoemde astrologen zoals Liz Greene, Robert Hand en andere auteurs, vele gratis horoscopen en uitgebreide informatie over astrologie, voor beginners en professionals, is www.astro.com het beste adres voor astrologie op het web.
Homepage - Gratis horoscopen - Astro Shop - Astrologie Kennis - Ephemerides - Team & Auteurs - Mijn Astro - Tijdzone Atlas - Sitemap - FAQ - Forum - Contact Astrodienst